Орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп (у грамах)
Назва страви | Об’єм їжі для дітей (вікові групи) | |||
до 1 року | від 1 до 3 років | від 3 до 5 років | від 5 до 6 (7) років | |
Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю) | 100 | 150-180 | 180-200 | 200-250 |
Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо | 100 | 150-180 | 150-180 | 150-180 (200) |
Супи, бульйон | 100 | 150 | 150-200 | 200-250 (280) |
М’ясні або рибні страви | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 (100) |
Компоти, киселі | 100 | 100-120 | 120-150 | 150-180 (200) |
Гарніри, у т.ч. комбіновані | 90 | 100 | 120 | 130 (150) |
Фрукти, соки | 50-80 | 50-80 | 80-100 | 100-130 |
Салати із свіжих фруктів і овочів | 40 | 40-50 | 40-50 | 50-60 |
Хліб житній (на день) | 10 | 30 | 50 | 60 |
Хліб пшеничний (на день) | 60 | 70 | 100 | 110 |
Примітка: при розподілі страв на порції враховується вік дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здоров’я, сприймання продуктів (не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця, тощо).
(Пункт 1.6 глави 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 202/165 від 26.02.2013)